Av DAG HÅKON HELLEVIK

Og som vanlig denne sommeren fikk vi en kamp ledsaget av nyheten om to spilleroverganger. Denne gangen handlet det om Sinclair Armstrong som gikk fra QPR til Bristol City, og om Zan Celar som gikk fra Lugano til QPR - omtrent på minuttet samtidig.

For å ta kampen først, så var dette en svært oppmuntrende øvelse foran et utsolgt (!) Loftus Road. Startoppstillingen begynte å ligne det vi kan forvente blir en første-ellever når alvoret tar til, med unntak av Ilias Chair og Sam Field.

Ilias satt i en av direktørboksene med vondt i ryggen, sannsynligvis et bedre sted å sitte enn i den fengselscellen han lenge var kandidat til. Field fikk hvile etter å ha fått en smell i foten fem minutter inn i den siste av de to kampene i Spania.

I deres plass fra start fikk vi i stedet Elijah Dixon-Bonnner og Rayan Kolli.

.

Sterk prestasjon
Rayan leverte like godt en Chair spesial midtveis i første omgang. Unggutten fikk av gårde et skudd med høyre etter å ha skjært inn mot 16-meteren fra venstre. Det var et meget godt forsøk som Spurs-keeper Brandon Austin med nød og neppe fikk slått i tverrliggeren.

Michael Frey fikk ballen i mål kort tid etter da han på nydelig vis møte et innlegg fra Kenneth Paal, men linjemannen hadde dessverre viftet for en soleklar offside.

I det hele tatt gjorde hjemmelaget en meget god figur, selv om vi (surprise surprise) ikke klarte å få noen tellende scoringer. Vi fikk flere gode innlegg fra Paul Smyth og ikke minst Lucas Andersen, så vi kan forhåpentligvis leve med savnet av Chris Willock.

Vi fikk også et godt inntrykk av Alfie Lloyd, en 21-år gammel angriper fra U21-laget som ble hentet fra Yeovil for et par år tilbake.

I motsatt ende av banen leverte vår nye keeper Paul Nardi en serie meget gode redninger. Alene med først Heng Min Son og deretter Timo Werner og James Maddison, tre av de etablerte PL-stjernene Spurs stilte med denne ettermiddagen.

Effektivitet i siste liten
Da gjestene tok ledelsen var det på et meget pent broderi av et angrep som endte med at Yves Bissouma på tampen av omgangen kjapt og elegant trippet rundt Nardi inne i boksen og scoret fra kort hold.

Like sent i andre omgang gjorde Dane Scarlett 2-0 etter at et innlegg fra venstre fikk passere hele feltet og rekke frem til bakre stolpe. Dette skjedde i en periode hvor hjemmelaget presset og hadde fortjent en utligning.

Vi må nevne headingen fra Lyndon Dykes som Spurs´ keeper i andre omgang, Luca Gunter, såvidt fikk fingertuppene på.

Denne gangen lot Martí det meste av «førstelaget» spille 66 minutter før han gjorde hovedbyttene. Den eneste i troppen som ikke slapp til var keeper Joe Walsh.

Den lagdelen som lignet minst på det vi forventer i serien i august var angrepet. Ilias manglet som sagt, Lyndon Dykes fikk riktignok sommerens første 25 minutter, og  nyinnkjøpte Zan Celar var for fersk til å bli kastet utpå.

Ny spiss
Sloveneren, med fortid i FC Lugano i Sveits, ble bekreftet signert dagen før. Vi får som vanlig ikke oppgitt noen overgangssummer, men det virker som om han ble kjøpt for sånn omtrent de samme to millionene som Sinclair Armstrong ble solgt for.

I utgangspunktet virker det som et bra bytte, en spiss som scoret 21 mål på 48 kamper siste sesong i bytte mot en som scoret 4 på 41. Nå handler godt angrepsspill om mer enn bare matematikk selvsagt, men når utgangspunktet er QPR anno sesongen 2023/24 så er flere mål nettopp det vi trenger aller mest i av i 2024/25.

.

Kortversjonen av 25-år gamle Celars karriere er en overgang fra slovenske Maribor til Roma som 19-åring i 2018. Han var tre år på utlån uten den store suksessen i Italia frem til 2021.

Deretter fulgte tre år som en meget produktiv spiss i Lugano fra 2021 til 24. Han skjøt klubben til en meget overraskende sølvplass i sveitsisk elitedivisjon sist sesong, og ble i samme slengen ligaens toppscorer.

Han har spilt på samtlige slovenske aldersbestemte landslag fra U16 til U21, og blir av Wikipedia godskrevet med 13 A-landskamper. Tre av dem kom i sommerens EM. Han ble byttet inn både i gruppekampene mot Danmark og England og deretter i 16-delsfinalen da laget ble slått ut av Portugal.

Kampfakta

QPR – Tottenham 0-2
Lørdag 20.juli 2024

Spilt på Loftus Road

QPR: Paul Nardi, Jimmy Dunne (Alfie Tuck 72), Steve Cook (Ziyad Larkeche 66), Jake Clarke-Salter (Morgan Fox 66), Kenneth Paal (Liam Morrison 66), Jake Colback (Laurent Talla 72), Elijah Dixon-Bonner (Daniel Bennie 72), Lucas Andersen (Alfie Lloyd 72), Rayan Kolli (Hevertton Santos 46), Paul Smyth (Reggie Cannon 72), Michael Frey (Lyndon Dykes 66).

En digresjon
Det som trakk mest ned denne lørdag var de hårreisende stygge gullbesmussede tredjedraktene. Hvorfor kunne ikke designeren kombinert de svarte andredraktene med de skittengule tredjedraktene til en svart/gullet variant av hoops?

Da hadde vi i det minste lignet litt på oss selv, og det med en fargekombinasjon som garantert ikke ville kollidert med noe annet som noen annen klubb i vår liga pleier å spille med.