Av DAG HÅKON HELLEVIK

Til gjengjeld har han fått straffen redusert fra to års fengsel til 150 timer samfunnstjeneste.

Belgiske medier siterer spilleren på at dommen i ankesaken er en gedigen lettelse:
– Den første gode nyheten jeg har fått på et halvt år, sier Chair.

Krangel
Bakgrunnen var en krangel om plass på en buss som skulle ta Chair, hans bror og hans svigerinne tilbake til startpunktet for en kajakktur sommeren 2020. De tre kom i en svært opphisset konflikt med en annen gruppe som skulle med den samme bussen.

Chair ble beskyldt for å ha slått en av dem, en lastebilsjåfør navngitt som Niels T., i hodet med en stein. Vedkommende fikk brudd på hodeskallen, en type skade som lett kan få svært alvorlige konsekvenser.

Episoden fant sted i Frankrike og ble ikke prioritert av det lokale politiet. Alle de involverte var imidlertid belgiske statsborgere, og belgisk lov åpner da for at fornærmede kunne kreve en straffesak fremmet i Belgia.

Innrømmet skyld
Da saken var oppe i første rettsinstans ble Chair dømt til to års fengsel, hvorav ett år ubetinget. Han var ikke til stede i retten, og nektet gjennom sin advokat for å ha vært den som slo.

Under ankesaken i juni møtte han imidlertid opp og innrømmet skyld. Belgiske medier skriver at han stilte med ny advokat og at han beklaget både til retten og til offeret at han hadde nektet å ta ansvar forrige gang.
Marokkaneren forklarte at han hadde fått dårlig juridisk rådgivning i forkant av den første rettssaken.

Straffereduksjon
Belønningen kom i form av en betydelig straffereduksjon. I tillegg til samfunnsstraffen fikk han en mindre bot, men han skal ut over dette ha betalt 20.000 Euro i kompensasjon til offeret.

Retten la vekt på at Chair ikke har noen voldelig forhistorie verken på eller utenfor fotballbanen. Etter at han kom til QPR har han ikke så mye som et rødt kort. Samfunnsstraffen skal avtjenes i Belgia, og ifølge mediene er programmet for dette nå avtalt med klubben i England.

Disiplinærstraff
QPR har samtidig kommet med en uttalelse hvor man går langt i å si at Chair må forvente en disiplinærreaksjon også fra arbeidsgiveren.
Han har spilt på laget som vanlig under hele rettsprosessen så langt, men nå foreligger det altså både en innrømmelse av skyld og en rettskraftig dom.

Queens Park Rangers Football Club forventer at både spillerne og den øvrige staben oppfører seg eksemplarisk til enhver tid. Klubben vil nå iverksette sin egen disiplinærprosess, noe som blant annet vil omfatte at spilleren vil bli påminnet om alle sine forpliktelser, heter det i uttalelsen fra London W12.

I klartekst betyr dette at vi kan forvente at Chair får et fravær fra fotballen i løpet av neste sesong. Det vil kunne være i form av en suspensjon, en avtjening av samfunnsstraffen, eller begge deler parallelt.