Av DAG HÅKON HELLEVIK

Endringen ble offentliggjort på klubbens nettsider i helgen. Damelaget har siden 2019 vært en del av QPR In The Community Trust, den veldedige stiftelsen som har sosialt arbeid i klubbens nærområde som hovedoppgave.

Den koblingen er ikke så unaturlig. QPR Women spiller på fjerde nivå i det engelske liganivået og er absolutt en grasrotklubb. Før 2019 igjen hadde damelaget og herrelaget svært lite med hverandre å gjøre. De hadde stort sett bare navnet og draktmønsteret til felles. De siste fem årene har samarbeidet vært tettere, men nå skal alle for første gang spille under samme paraply.

.
Damene får spille kamp på Loftus Road en gang eller to i sesongen, og for en gruppe amatører er det en stor begivenhet. Mindre viktig er det imidlertid ikke å få gode treningsforhold hver uke året igjennom. Foto: Dag Håkon Hellevik

Heston treningsfelt
Endringen gjelder både seniorlaget og de yngre årsklassene. Damene og jentene får eksempelvis tilgang til de nye treningsfasilitetene på Heston, hvor herrenes førstelag og akademi-lagene nå er godt etablerte. Trenerne deres blir også ansatte i QPR og ikke i stiftelsen. «Dameavdelingen» har tre lag i de yngre aldersgruppene, nemlig U10, U12 og U14.

Aldersgruppene fra U16 og oppover er bygget inn i et reservelag som formelt spiller seniorfotball, men bare i lokale turneringer.
 
Damenes førstelag har i 2023/24 trent på Heston en gang i uken. De fleste treningene har imidlertid foregått på et felt som heter Rosedale. Geografisk er det i nabolaget, nær Heathrow.

.
Slik kan forholdene være på Rosedale, med lyskastere som til nød ville vært gode nok for en offentlig norsk parkeringsplass når mørket og vinterregnet senker seg. Dette slipper QPR-jentene i den sesongen de snart skal ta fatt på. Foto: Kåre Svang

Dårlige fasiliteter
Da Kåre Svang og et par av spillerne fra damelaget til Hønefoss besøkte QPR Women like før jul ifjor omtalte Kåre standarden der som for dårlig til å kunne ha blitt servert et topplag i Norge. Det gjaldt eksempelvis både lysforholdene og garderobene.
På Heston derimot, på anlegget som offisielt heter TSG Training Centre, vil tilstandene være ganske så mye bedre.
 
Hva damenes seniorlag angår kom de ved sesongslutt på femteplass blant 12 klubber i National League, Division One, South East. Dette er en av fire regionale serier på fjerde liganivå.

Amatørnivå
Laget har hevdet seg greit etter opprykket fra nivå fem for tre sesonger siden. Dette er imidlertid en gjeng amatører, og veien oppover i divisjonene blokkeres av klubber som satser betydelig mer penger på damefotball enn hva QPR hittil har gjort.
Det gjelder eksempelvis både AFC Wimbledon som vant QPRs serie og rykket opp i mai, og Norwich som ble nr to. Vi kommer med en omtale av lagets sesong i neste Superhoops.

.
Dette er dameavdelingen, nærmere bestemt de 11 som startet da QPR slo Cambridge United 3-0 på Loftus 10. mars i år. Bak fra venstre: Emily Hill, Grace Stanley, Katie Akerman, Izzy Owen, Nicolle Melling og Courtnay Ward-Chambers. Foran: Kasha Petit, Jo Blodgett, Georgie Lewin, Alice Curr og Ellie Searle.
Dette laget har noe herrelaget i Championship har manglet, nemlig en solid toppscorer. Grace Stanley gjorde 17 mål på lagets 22 ligakamper, og var i tillegg en raus bidragsyter også i cupturneringene. Foto: Dag Håkon Hellevik

Kasha Petit
QPR Womens største profil de siste sesongene har vært Kasha Petit, som leserne av QPR Norways medlemsblad Superhoops også vil få stifte nærmere bekjentskap med i sommerutgaven om en knapp måned. Hennes seniorkarriere i klubben går nå inn sitt fjortende år, og hun har vært med på en elevatortilværelse mellom tredje og femte  liganivå – opp og ned opptil flere ganger!
Hun får nå sine siste år som seniorspiller på et treningsanlegg som holder mål også i Premier League – både for damer og herrer.
 
Og så får vi se om det for QPRs del blir dame- eller herrelaget som kommer dit først!