AV DAG HÅKON HELLEVIK

 For: hva skal vi si når  en uprøvd rekruttspiller som selv Upper Loft knapt har hørt om gir seg til å styre midtbanen som om det hadde vært jobben hans i 14 år? Og så har han faktisk ikke vært på laget i mer enn 14 dager?

På sine første tre kamper fra start har den irske 20-åringen Ryan Manning vært med på å samle inn ni poeng, og det etter å ha blitt satt inn på et lag som ikke hadde vunnet så mye som et innkast på halvannen måned. Ikke dårlig av en fyr som har tilbrakt to år i skyggenes dal uten en eneste seniorkamp på rullebladet. Les Ferdinand har tidligere uttalt at den fremste funksjonen til rekruttlaget, tidligere U21, nå U23, er at de beste blant dem kan få såpass mye eksponering at de kan bli lånt ut til «voksenfotball» nedover i ligasystemet. Ut fra en slik målestokk har Ryan Manning fremstått som en fiasko. Mens lagkameratene har ligadebutert for storheter som Dagenham & Redbridge, Newport Country, Stevenage Borough eller Livingstone i Skottland, og inniblant også for QPR, har Ryan Manning spilt en evig rekke av rekruttkamper foran trenere, funksjonærer, to dusin fans og et par bikkjer bak et plastgjerde på QPRs treningsfelt.


Manning_2.jpg
Etter kampene mot Wolves og Ipswich, ble Ryan cover-boy på programmet mot Blackburn.  Heldigvis for ham slapp han å ta del i den fiaskoen som da utspant seg på banen.

Det til tross for at han ankom W12 stinn av seniorerfaring. Det skjedde i januar 2015. Han var bare 18 og et halvt, men han hadde to sesonger med bak seg med fast spill på liganivå 2 i Irland. Han kom til oss fra Galway FC, en klubb som ble stiftet i 2013 som en sammenslåing av flere mer tradisjonsrike lokale klubber. Hensikten var å skape en slagkraftig klubb i Galway fylke på den irske vestkysten.  Ryan Manning seniordebuterte i 2013 for Mervue, en av klubbene som ble med da Galway FC ( i dag United) ble dannet. Han spilte playoff for opprykk til irsk Premier League både i 2013 og i 2014, og scoret i begge finalene (borte og hjemme) da laget hans lykkes på andre forsøk.  

I 2015/16-sesongen rakk han 22 obligatoriske kamper for QPR U21, og scoret to mål. I 2016/17, før seniordebuten 31. desember, hadde han 11 kamper og 1 mål for QPR U23. Ingen ting av dette imponerte verken Ramsey eller Hasselbaink, som aldri vær i nærheten av å vurdere ham for førstelagsspill. Under Jimmy Floyd fikk han til og med beskjed om at han kunne regne med å bli frigitt når kontrakten hans gikk ut sommeren 2017.  Vi antar at han har fått en annen beskjed på dette punktet nå!

For inn kom Ian Holloway, som tydeligvis har gått rundt på feltet i Harlington og sett ting som forgjengerne hans ikke hadde fått med seg. Debuten mot Wolverhampton i romjula kom i alle fall svært overraskende, i motsetning til da Olamide Shopido slapp til i august etter å ha fått skryt av Jimmy Floyd gjennom hele sommeren.

Manning_3.jpg
 To år i ingenmannsland. Her er Ryan på trening på Harlington i september 2015, milevis fra en plass på førstelaget.

QPR-fansen liker åpenbart også hva de har sett av den unge iren, for han har fått overstrømmende omtale på sosiale medier etter at folk fant ut hvem han var. Han fremstår som rolig og fotballklok, med evnen til å holde oversikt over hva som foregår rundt ham. Han var blant lagets aller beste mot Wolves, og ble dyttet frem av lagkameratene da spillerne samlet seg foran bortetribunen for å juble etter kampslutt. Han var kanskje litt mer ujevn mot Ipswich, men så fikk han virkelig vist seg frem mot Reading. Igjen var han god hele kampen igjennom, og en-touch-pasningen til Mackie i forkant av målet var det klasse over! Og bare for å slå det fast! Det er ingen som helst tvil om at ballen gikk dit han ville den skulle gå! Ryan hadde for øvrig et svært godt fremspill mot Ipswich også, noe vi ville ha husket minst like godt dersom Connor Washington hadde klart å score på sjansen han fikk servert.

Når det sist skjedde at en rekruttspiller fra egne rekker seniordebuterte med tre strake ligaseire på rad, skal vi ikke en gang forsøke å spekulere i. Hva Ryan Manning angår kommer nok rekka hans til å bli brutt snart, for dette QPR-laget er neppe godt nok til å vinne de resterende 20 ligakampene og rykke direkte opp i Premier League.  Men han har i høyeste grad bidratt til å sprøyte nytt liv inn i både laget og supporterne, og skulle han holde nivået i ukene og årene som kommer er ingen ting bedre enn det. Det er lite fotballfans setter mer pris på enn å se en unggutt fra egne rekker lykkes blant de store gutta, og nå er det litt for mange år og uker siden noe slikt sist skjedde i London W12.

Manning_4.jpg
Jubel i beste sendetid, sammen med Jamie Mackie etter scoringen mot Reading